Choosing the Optimal Shoe for Your Skinbased Adventures
/ 0 kommentarer

Optimaalisen kengän valinta Skinbased-seikkailuihin


Saamme paljon kysymyksiä, millainen kenkä toimii parhaiten EA-yleissiteemme kanssa. Mitä yleensä kysymyksiin vastaamme, se riippuu tilanteesta. Tämän viikon vinkkinä jaamme tietoamme ja osaamistamme aiheen tiimoilta ja käymme läpi eri seikkoja, jotka vaikuttavat kengän valintaan. Skinbased-hiihtoon ja -liukulumikenkäilyyn sopivan kengän valinta riippuu pääasiassa kolmesta tekijästä: maastosta, hiihtotaidoista sekä lämpötilasta.

Optimaalisen kengän valinta Skinbased-seikkailuihin

 

Ennen kuin käymme läpi tilannekohtaiset seikat, aloitetaan perusteista. EA-yleissiteiden käyttö edellyttää tiettyjä perusominaisuuksia kengältä, jotta side toimii kuten pitääkin. Ensimmäinen ja tärkein ominaisuus on joustava pohja, joka taipuu päkiän kohdalta. EA-siteen toiminta perustuu nivelmekanismille, joka toimii ainoastaan, kun se voi liikkua vapaasti eli, kun kenkä liikkuu ja taipuu sen mukana.

Toinen tärkeä ominaisuus on kengän kiertojäykkyys (sivuttaisuuntainen tuki). Mitä kiertojäykempi kenkä on, sitä parempi. Kiertojäykkä kenkä antaa tukea ja vakautta etenkin haastavammassa maastossa, esimerkiksi alamäkeä laskiessa. Kolmas ja yhtä tärkeä ominaisuus on nilkan tuki. Kun kenkä tukee nilkasta, se suojaa muun muassa nyrjähdyksiltä ja kolhuilta. Nilkan tuki helpottaa myös hiihtämistä ja tekee siitä mukavampaa.

Maasto

Optimaalisen kengän valinta Skinbased-seikkailuihin

Kun minivaatimukset ovat kunnossa, voimme alkaa miettiä muita erityisvaatimuksia kengälle. Aloitetaan päivän ulkoilutavoitteesta. Jos suunnitelmissa on esimerkiksi viettää iltapäivä verkkaisesti liukulumikenkäilemällä paikallisessa puistossa tai hiihtämällä rennosti tasaisella lähipellolla, fokus kengän valinnassa painottuu enemmän mukavuuteen ja lämpöön. Lisätukea jalka sen sijaan ei juuri tarvitse tasaisessa maastossa, joten sellaisetkin talvikengät ja saappaat käyvät hyvin, missä nilkan tuki ja kiertojäykkyys ovat vähäisemmät. Toki tukea on aina hyvä olla jossain määrin. Hyvä valinta leppoisille Skinbased-ulkoiluille on siis kenkä, joka on hyvin ajettu sisään ja pitää jalan kuivana ja lämpimänä. Lisää vinkkejä lämpötilaan liittyen alla osiossa Lämpötilan vaikutus kengän valintaan.

Jos sen sijaan haluat seikkailla haastavammassa maastossa ja esimerkiksi laskea alas lempimäkeäsi, on erittäin tärkeää, että kengässä on erinomainen kiertojäykkyys sekä reilusti tukea nilkalle. Teknkisesti haastavassa maastossa, missä on mäkiä ja jyrkempiä kohtia, kannattaa aina valita kenkä, joka antaa mahdollisimman kokonaisvaltaisen tuen. Sellainen kenkä sekä helpottaa käännöksissä eikä kuormita jalkoja niin paljon, kuin kenkä, jossa riittävää tukea ei ole.

Taitotaso ja omat mieltymykset

Optimaalisen kengän valinta Skinbased-seikkailuihin

 

Tasapaino, asento ja suksen saaminen kantille ovat muutamia esimerkkejä hiihtoteknikan eri osa-alueista, joita on mahdollista parantaa oikeanlaisen jalkineen käytöllä. Yleinen peukalosääntö on, että mitä paremmin hiihtotekniikan hallitsee, sitä vähemmän tukea kengästä tarvitsee. Sama pätee myös päinvastoin: hyvä kengän tuki voi auttaa vähemmän kokenutta hiihtäjää löytämään tasapainon etenkin epätasaisessa maastossa, siirtämään painoa sukselta toiselle sekä tekemään käännöksiä.

Omat mieltymykset vaikuttavat myös kengän valintaan. Usein valinnat ovat suoraan yhteydessä omiin hiihto- ja liukulumikenkäilytaitoihin. Mitä enemmän vietät aikaa Skinbased™-suksilla ja -liukulumikengillä, sitä paremmin hahmotat, millainen kenkä sopii parhaiten juuri sinulle eri tilanteisiin. Vain yhtä hyvää kenkää, joka sopii kaikille ja kaikkialle, ei ole olemassa. Suosittelemmekin kokeilemaan erilaisia vaihtoehtoja, jotta tiedät, millaiset kengän ominaisuudet tukevat hiihtotekniikkaa ja taitotasoasi oikealla tavalla.

Lämpötila

Optimaalisen kengän valinta Skinbased-seikkailuihin


Mikään ei pilaa hauskaa Skinbased-hiihto- tai lumikenkäilypäivää niin kuin palelevat jalat. Kenkä, joka toimii hyvin aurinkoisilla keväthangilla, ei välttämättä ole paras vaihtoehto pidemmille hiihtoretkille talven kylmimpinä hetkinä. Tarkkaile sääennustetta ennen kuin suuntaat ulos, jotta tiedät, millaista keliä odottaa. Lauhempina päivinä, kengän valinta voi perustua enemmän hiihtotaitoon ja maaston haastavuuteen, mutta kylmempinä päivinä on hyvä pitää mielessä seuraavat seikat:

  • Käytä pehmeämpiä, joustavampia jalkineita, koska se mahdollistaa jalalle paremman liikkuvuuden, mikä taas parantaa verenkiertoa.
  • Varmista, ettei jalkineesi eivät ole liian istuvat tai napakat. Tilavampiin kenkiin jää ilmaa kengän yläosan ja jalan väliin, mikä toimii lämpöeristeenä. Se myös auttaa pitämään veren liikkeessä.
  • Harkitse kenkiä, joissa on lämpöeriste. Kengät, joihin on lisätty synteettistä toppausta tai vaikka vain vettä hylkivä kalvo, voivat auttaa pitämään jalan paremmin lämpimänä
  • Valitse oikeanlainen sukka. Jos kengässäsi on vain riittävästi tilaa, käytä normaalia paksumpaa sukkaa, joka pitää varpaat lämpiminä. Merinovillasta tai synteettiseestä kuidusta tehdyt sukat ovat parhaimmat. Kerrospukeutuminen toimii hyvin myös sukilla kuten muillakin ulkoiluvaatteilla (katso blogiteksti: Mitä ottaa mukaan ensimmäiselle hiihtoretkellesi). Ohut alussukka ja paksumpi villasukka ovatkin erinomainen yhdistelmä.
  • Lisäpohjallinen, etenkin sellainen, jossa on villaa, voi myös auttaa pitämään jalat lämpiminä. Aivan kuten paksujen sukkien kohdalla, varmista, että kengän sisään jää riittävästi ilmaa ja tilaa, jottei kengästä tulee liian napakka, mikä saattaa haitata verenkiertoa jaloissa.


Oikeanlainen kenkä Skinbased-hiihtoon ja lumikenkäilyyn on siis sellainen, jossa perusvaatimukset ja tilannekohtaisesti erityivaatimukset täyttyvät. Muista, että kenkä joka sopii tämän päivän hiihtoreissuun, ei välttämättä ole paras huomisen retkelle, mutta näiden vinkkien avulla varmistat, että lähdet jokaiselle Skinbased-seikkailulle oikeat kengät jalassa.
___

Lue myös: Kengät ja siteet: Tärkeimmät välineet jotka yhdistävät sinut Skinbased-suksiisi




0 kommentarer

Lämna en kommentar

Observera att kommentarer måste godkännas innan de publiceras.