Skinbased Trekking With a Sled or Pulka
/ 0 kommentarer

Skinbased-hiihtoretkellä ahkion kanssa


Miltä kuulostaisi Skinbased-hiihtoretki ahkion kanssa? Ahkio on kätevä tapa kuljettaa varusteita, eikä tarvitse edes olla arktinen tutkimusmatkailija, jotta voi kokea sen hyödyt. Ahkio sopii yhtälailla lyhyemmille päivän tai viikonlopun mittaisille retkille kuin pidemmille hiihtovaelluksille, mutta mitä pidemmästä matkasta on kyse, sitä tarpeellisemmaksi sen käyttö tulee.

Talviretkeily tarjoaa vaihtelua ja uusia kokemuksia retkeilijöille ja vaeltajille. Samat polut ja reitit, joita kuljetaan keväällä, kesällä ja syksyllä, näyttäytyvät hyvin erilaisina talvella. Lumen ja jään verhoamassa luonnossa on taikaa, joka houkuttelee lähtemään talviselle seikkailulle. Ennen hiihtoretkelle tai pidemmälle hiihtovaellukselle lähtemistä on kuitenkin hyvä tarkistaa ja varmistaa, että välineet ovat kunnossa.

Ensimmäiseksi on valittava oikeanlaiset sukset tai liukulumikengät, joilla liikkua lumella. Pidemmille retkille ja vaihtelevaan maastoon KAR:it ovat loistovalinta. Ne ovat optimaalisen pituutensa ja keveytensä puolesta ketterät karvapohjasukset, joiden teräskantit pitävät huolen riittävästä kanttikontrollista. KAR:it ovat myös täydelliset sukset ahkion vetämiseen tai rinkka selässä hiihtämiseen

Skinbased™-hiihtoretkellä ahkion kanssa

KAR on erinomainen suksivalinta ahkion vetämiseen.

Rinkka vai ahkio?

Rinkka tai ahkio on välttämätön varuste pidemmillä talviretkillä. Erämaassa tai luonnonpuistossa, missä ei ole mahdollisuutta yöpyä erämökeissä, tarvitset ainakin teltan, paksun makuupussin, lämpöä eristävän makuualustan, lämpimiä vaatteita ja vaatekerrastoja, ruokaa ja vettä, luotettavan retkikeittimen, tulentekovälineet, navigointilaitteet, puhelimen ja vara-akkuja, kartan sekä ensiapupakkauksen. Kun teet valinnan rinkan ja ahkion välillä, kannattaa aina miettiä maastoa, jossa liikut. Jos suunnitelmissasi on kulkea pääosin tiheässä metsikössä, helpompi ja mukavampi vaihtoehto on lähteä retkelle rinkan kanssa. Painoa saattaa kuitenkin kertyä huomattava määrä, kun pakkaat mukaan kaikki välttämättömät varusteet. Laakeammassa tai avarammassa maastossa ahkio onkin suositellumpi vaihtoehto varusteiden kuljettamiseen.

Ahkiosta hyötyvät muutkin kuin hiihtovaeltajat, jotka suuntavat useamman päivän ajaksi luonnon helmaan. Perheissä, joissa on pieniä lapsia, ahkio on kätevä väline. Ahkion ansiosta koko perhe voi lähteä hiihtoretkelle ja nauttia talvisesta luonnosta. Jopa lyhyemmille viikonlopun hiihtoretkille voi hyvin lähteä ahkion kanssa, jos tavaraa kulkee reilummin mukana.

Mitä ottaa huomioon ahkion valinnassa?

Markkinoilla on saatavilla erilaisia ahkioita, jotka sopivat hyvin Skinbased-hiihtoretkille. Toiset jopa rakentavat itse oman ahkionsa. Ihanteellinen ahkio on vakaa, kätevä pakata ja purkaa, ja siinä pysyvät tavarat hyvin paikoillaan. Ahkio kannattaa pakata siten, että kuorma jakautuu mahdollisimman tasaisesti, ja niin että takana on vähän enemmän painoa kuin edessä, koska se nostaa ahkion keulaa hivenen ylöspäin, mikä puolestaan parantaa kelkan kantokykyä.

Sellainen ahkio, joka on tilavuudeltaan hieman suurempi, kuin mitä suunnittelet tarvitsevasi, on aina hyvä valinta. Näin voit jakaa kuorman suuremmalle alueelle, mikä tekee ahkion vetämisestä kevyempää ja vakaampaa. Kun tilaa on enemmän, voit myös pakata teltan osittain kasattuna, mikä helpottaa leirin pystyttämistä etenkin kirpeillä pakkaskeleillä.

Sopivan ahkion valintaan vaikuttaa olennaisesti maasto, missä hiihdetään. Leveämmät ahkiot ovat vakaampia ja ketterämpiä käännöksissä, mutta voivat juuttua kiinni kapeilla poluilla eivätkä ole kovin tehokkaita vetää perässä. Pidemmät ahkiot sen sijaan voivat olla jokseenkin kiikkeriä epätasaisessa maastossa, mutta ne kulkevat paremmin ja tehokkaammin tasaisessa maastossa.

Olennainen osa ahkiota ovat vetoaisat tai vetoköysi, joilla pulkka kiinnitetään hiihtäjään. Ahkioiden mukana tulevat yleensä omat vetovälineet, mutta vaihtoehtojakin löytyy. Etenkin, jos pulkasta haluaa tuunata ahkion, kannattaa tutustua erilaisiin vaihtoehtoihin. Vetoaisat ovat jäykkiä ja ne on tehty joko alumiinista, hiilikuidusta tai lasikuidusta, kun taas vetoköysi on tehty taipuvasta tai joustavasta materiaalista. Molemmissa on omat hyvät ja huonot puolensa. Omat tarpeet, mieltymykset ja kokemukset vaikuttavat pitkälti siihen, millainen vetosysteemi kannattaa hankkia, mutta molemmilla pääsee hyvin alkuun.

Talviretkeilyä kelkan kanssa

 

Kuten aina uusien aktiviteettien kohdalla, suosittelemme kokeilemaan myös ahkion vetämistä ensin lyhyemmillä ja helpommilla reiteille ennen kuin suuntaat kohti suurempia haasteita. Ensimmäisellä hiihtoretkellä ahkion kanssa kannattaakin keskittyä lähinnä itse kokemukseen ja siihen, miltä kuorman vetäminen perässä tuntuu erilaisessa maastossa. Taidot ja tekniikka kehittyvät hiljalleen kokemuksen myötä. Samalla saat myös lisää luottamusta ja voit alkaa suunnitella pidempiä ja haastavampia Skinbased-seikkailuita.

__________

Talven kolkutellessa ovelle on aika suunnitella Skinbased-seikkailuja. Toivomme, että sait artikkelistamme hyviä vinkkejä ja ideoita seuraavia hiihtoretkiä varten. Haaveiletko suuntaavasi yön yli retkelle tänä talvena? Jaa seikkailusi Instagramissa tägäämällä @skinbased #skinbasedadventures ja #comeskiwithus.


0 kommentarer

Lämna en kommentar

Observera att kommentarer måste godkännas innan de publiceras.