Exploring Lapland on Skinbased Skis: Heading Into Kilpisjärvi's Wilderness
/ 0 kommentarer

Tutkimusretki Lappiin Skinbased-suksilla: Kohti Kilpisjärven erämaata


Suomen käsivarressa, luoteisimmassa osassa maata, sijaitsee pieni kylä nimeltä Kilpisjärvi. Tuntureiden ja järven ympäröimä Kilpisjärvi on lähellä Norjan ja Ruotsin rajaa. Siellä talvi on usein pitkä, mikä tarjoaa hiihto- ja liukulumikenkämahdollisuuksia yli puolet vuodesta. Se on täydellinen pakopaikka Skinbased-retkeilijälle.

Jos haluat aloittaa talvikauden ajoissa tai venyttää sitä mahdollisimman pitkään, Kilpisjärvi tarjoaa suurella todennäköisyydellä mahdollisuuden molempiin. Seikkailumahdollisuuksia löytyy niin muutaman tunnin hauskanpitoon kuin viikon mittaisiin, haastavampiin retkiin. Alla joitakin mahdollisia Skinbased-seikkailuita, joita alueella voi toteuttaa.

Pilkkiretki Kilpisjärvelle

Pilkkiretki Kilpisjärvelle

 

Niille, jotka pitävät pilkkimisestä, mikä onkaan parempi tapa päästä parhaille kalastuspaikoille kuin Skinbased-liukulumikengät? Kilpisjärvi on upea pilkkikohde ja tunnettu nieriästään ja harjuksestaan. Paras vuodenaika pilkkimiselle on yleensä helmikuun lopussa, jolloin on mahdollista saada isompia kaloja. Teroita siis jääkairasi, pakkaa kalastusvälineesi, nappaa mukaan vielä liukulumikengät ja suuntaa kohti pohjoisen hienoja kala-apajia.

Pikku-Malla

Pikku-Malla


Pikku-Malla tarjoaa erinomaiset puitteet rauhalliseen XC-laskuun ja noin puolikkaan päivän pituiseen hauskanpitoon. Matka alkaa tasamaalta, missä ylitettävänä on virta ja nähtävyyksinä kauniita koskia. Kun olet päässyt virran toiselle puolelle, suoraan edessä ovat jyrkät seinämät, jotka ohjaavat sinut kääntymään kohti pohjoista. Lopulta rinne loivenee ja Pikku-Mallan suuri, leveä ja avoin pohjoispuoli levittäytyy eteesi.

Suositeltavin tapa kavuta mäkeä tai tunturia Skinbased-suksilla on hiihtää rinnettä poikittain puolelta toiselle, mutta myös haarakäynti ja sivuttaisnousu voivat olla toimivia tekniikoita paikoitellen. Kun vihdoin pääset tunturin huipulle, edessäsi aukeavat Kilpisjärvi ja Norjan vuoristonäkymä. Näkymiä ihastellessa voi vaikka nauttia kupposen kuumaa juomaa. Tauon jälkeen alkaa retken hauskin osuus – lasku! Voit kokeilla telemark-käännöksiä tai perinteistä laskettelutekniikkaa. Tyyli on vapaa. Pikku-Mallan voi laskea alas monesta eri kohdasta, joten valitse vain itsellesi ja taidoillesi sopiva linja, niin olet taas virran luona lähtöpisteessä ennen kuin huomaatkaan.

Kolmen valtakunnan rajapyykki

Kolmen valtakunnan rajapyykk

 

Kolmen valtakunnan rajapyykki on ainutlaatuinen maamerkki Kilpisjärven alueella. Siellä kohtaavat Suomen, Ruotsin ja Norjan rajat, mikä tekee siitä maailman pohjoisimman kolmen valtion rajapisteen. Se on erinomainen koko päivän retkikohde. Mikä olisikaan hauskempi tapa taittaa matka kuin Skinbased-suksilla ja liukulumikengillä. Kilpisjärven kylästä lähtee merkitty reitti, joka kulkee lähes koko matkan aina kolmen valtakunnan rajapyykille asti ja takaisin.

Matkan ensimmäinen puolikas on haastavampi ja pidempi. Se kulkee enimmäkseen tasamaata pitkin läpi laakean kumpuilevan maaston. Matkan varrella on muutama maltillinen, vaikkakin tuntuva nousu ja lasku. Toinen puolikas matkasta on yleensä helpompi, ja se kulkee suurimmaksi osaksi pitkin Kilpisjärven rantaviivaa. Koska maasto on vaihtelevaa ja voimakas tuuli muovaa hangen paikoitellen epätasaiseksi, XCD BC on hyvä valinta tälle retkelle.

Halti

Halti


Oletko valmis jättämään sivilisaation taaksesi viikon ajaksi? Niille, jotka etsivät kunnianhimoisempia seikkailuja, 100+ kilometrin edestakainen matka Kilpisjärveltä Haltillle, joka on Suomen korkein tunturi, tarjoaa varmasti riittävästi haastetta. Reitti kulkee yli jäätyneiden järvien ja tuntureiden lomassa, missä mustat kiviseinämät pilkottavat tummina valkoista lumimaisemaa vasten. Oli jalassasi KARit tai XCD BC:t, matka taittuu verkkaisesti jylhiä maisemia ihaillen.

Merkityn reitin varrelta löytyy tupia, jotka ovat hyviä taukopaikkoja. Niissä voi nauttia kuumaa juomaa tai jopa yöpyä. Keskitalvella reitille lähtemistä ei pidä ottaa kevyesti. Lämpötilat ovat usein reilusti pakkasen puolella, luonnonvalo vähäistä ja kanssahiihtäjiä ja muita kulkijoita on vähänlaisesti, jos ollenkaan. Sen sijaan huhtikuun tienoilla, kun lämpötilat ovat vähän korkeammalla, valoa on enemmän ja reitillä todennäköisesti kulkee muitakin talviretkeilijöitä, on mukavampi lähteä pidemmällekin retkelle.

Kalottireitti

Kalottireitti


Jos pääsit Haltille, mutta et ihan vielä halua lähteä takaisin kotiin, voit vielä jatkaa seikkailua Suomen, Ruotsin ja Norjan rajan tuntumassa. Intohimoisimmille seikkailijoille löytyy nimittäin Kalottireitti. Tämä 800 kilometriä pitkä reitti kulkee pitkin Ruotsin, Norjan ja Suomen raja-alueita. Reitti yhdistää myös muita suosittuja retkeilykohteita kuten Kungsleden Ruotsissa ja Kilpisjärvi–Halti-reitti Suomen puolella. Harvat kulkevat koko reitin yhdellä kertaa, mutta niille, jotka sen tekevät, on se unohtumaton saavutus. Toisille Kalottireitti voi tarjota iloa usean vuodenkin ajan, kun reitin jakaa useampiin lyhyempiin matkoihin. Miten olisi esimerkiksi kahdeksan vuoden seikkailumatka, missä joka vuosi edetään sata kilometriä kohti tavoitetta?

Jos artikkeli herätti kiinnostuksesi talviretkeilyyn Luoteis-Lapissa, netissä on useita eri sivuja ja lähteitä, joista löytyy lisää tietoa Kilpisjärven alueesta. Suosittelemme aloittamaan Kilpisjärven luontokeskusen nettisivu. Nyt, kun tiedät, millaisia seikkailuita odottaa, on aika pakata reppu, napata Skinbased™-sukset – tai -liukulumikengät – mukaan ja suunnata kohti Lappia!


0 kommentarer

Lämna en kommentar

Observera att kommentarer måste godkännas innan de publiceras.